Головна » 2021 » Лютий » 26 » Небезпечні тренди соцмереж: як вберегти дитину від впливу сумнівних тенденцій
18:05
Небезпечні тренди соцмереж: як вберегти дитину від впливу сумнівних тенденцій

Поради психолога

Небезпечні тренди соцмереж: як вберегти дитину від впливу сумнівних тенденцій

Соціальні мережі заманюють дітей цікавими конкурсами та викликами, це місце, де можна подражнити один одного і стати популярним. Але психологи попереджають, що бездумне наслідування трендів соцмереж небезпечне. І передусім, для дітей та підлітків, бо вони ще не мають критичного мислення.

"Лобні долі недостатньо розвинені і дитина не може дослідити наслідки своїх дій, що відбудеться, якщо я це зроблю. Вона не може планувати майбутнє", — пояснює психологиня Катерина Гольцберг.

Деякі з трендів у соціальних мереж можуть мати приховані або ж відкриті заклики до насильства, самотравмування чи розпусти. Тим не менш, вони схильні набувати вірусного характеру: користувачі, намагаючись «не відставати від інших», долучаються до них, не задумуючись про наслідки.

Анна Носач, засновниця школи дитячої безпеки стверджує: «Для них це розвага. Хоча видно, що багато хто соромиться виставляти подібні відео, але виставляють з підписом в стилі: "Я не винна — це такий тренд".

У даній ситуації, першочерговою задачею для батьків є попередження проблеми:

  • Щоб уберегти дітей від  у сумнівних челенджах та трендах — варто попередити їх про їх існування (щоб вони випадково самі не стали жертвами) і серйозно поговорити з ними про потенційну небезпеку для того, хто стає жертвою — навряд чи чиєсь життя є рівноцінною платою за лайки в соцмережах;
  • Дитина може вдаватись до надмірного проведення часу в соціальних мережах через брак спілкування та уваги з боку батьків. Дозвольте собі більше живого спілкування з вашою дитиною;
  • Щоб дитина не думала про такі ігри, її потрібно зайняти якимось позитивним захопленням. Не варто нав’язувати їй факультативи чи додаткові гуртки, проте можна заохочувати дитину до занять улюбленою справою;
  • Заборонити ґаджети зовсім — не варіант, але можна обмежити час за ґаджетами;
  • Необхідно реагувати на зміни в поведінці дитини: дитина менше спілкується з батьками, більше закривається в собі, вона може щось приховувати, наприклад, коли ви заходите до кімнати, вимикає ґаджет або закриває ноутбук тощо.

Про найголовнішим є  тільки один спосіб, як запобігти спробам дітей нашкодити собі, це небайдужість. Учителів та однокласників, продавців та аптекарів, але насамперед – батьків. В дітей завжди будуть таємниці, але для того, аби дізнатися про їхні тривоги чи аж занадто креативні ідеї, психологи радять – просто почніть з ними говорити.

Переглядів: 137 | Додав: админ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar